Att dofter och eteriska oljor kan komma från samma ursprung är sant men behöver inte vara det. Syntetiskt framställda dofter doftar som en eterisk olja  men har ingen som helst verkan i behandling av kropp och själ. Det saknas mikro molekyler som det finns gott om i en ren eterisk olja och som inte går att framställa på syntetisk väg. Varför man använder dom i många produkter är helt enkelt beroende på att dom betingar en spottstyver i pris jämfört med rena eteriska oljor. Vanliga skönhetsmedel, krämer och badoljor skulle kosta en förmögenhet om man nyttjade eteriska oljor i framställningen.

Dessa produkter finns dock i väletablerade affärer, dock med ett klart högre pris 10 -20- 30 gånger mer, beroende på vilka oljor man använder. Som redan påpekats så är det stor skillnad på priset av eteriska oljor sinsemellan på grund av tillgång. En del naturkatastrofer bidrar till mindre skördar, efterfrågan är dock stor. Så kan även klimatet påverka kvaliteten, precis som vin.  Med syntetiskt framställda oljor är priset på allt nästan identiskt.

Det finns oseriösa handlare som blandar rena eteriska oljor med syntetoljor för att dryga ut vinsten. Dessa oljor förkastar man inom aromterapin eftersom den helande effekten saknas eller minskas.

Tips! Var noga med vad du köper och var. Informera dig hur din leverantör, ( butik) marknadsför produkterna. Bra saker kostar pengar men ger dig i gengäld det du var ute efter. På nätet kan du lära dig mer om eteriska oljor och dess användning ta till vara den möjligheten! Jag kan skriva mycket mer om dessa fantastiska oljorna men du hittar säkert allt på nätet.

Lycka till!

Ulrich Dorwarth