Hud & hår

”Hårtransplantation som hjälp mot håravfall?”

Över två miljoner människor i Sverige drabbas av håravfall och det är inte bara män, även om de är i majoritet, utan också kvinnor.
Olika medikamenter kan eventuellt stoppa håravfallet. Det förlorade håret växer dock sällan till- baka – med vissa undantag, t ex efter tillfälliga endokrina sjukdomar.
För den ärftligt betingande hårförlusten erbjuder hårtransplantationen optisk bra hjälp. En hår- transplantation i dag kan ge strålande resultat, förutsättning är att hitta ”rätt” kirurg och klinik.
Det är då jag kan erbjuda dig min hjälp för att, som fristående konsult, råda dig i alla frågor kring en hårtransplantation. Jag kan redovisa olika metoder och berätta vad de innebär för dig. Jag hjälper dig att hitta rätt kirurg för det tekniska utförande av din hårtransplantation. Informe- rar dig om vad som händer före, vid, under och efter operationen. Om du vill så bokar jag in din tid hos den kirurg du bestämt dig för.
När det gäller hårtransplantation i dag finns två rekommenderade metoder, båda med mycket bra resultat:
Den traditionella stripmetoden – att transplantera follikulara enheter och den nyare Follicular Unit Extraction, förkortat till FUE.

Stripmetoden
Den här metoden är en vidareutveckling av Mini/Micrografts-tekniken. Då avlägsnar man en hudbit (strip) från ett lämpligt donationsområde med hårfollikler och rötter.
Den här metoden efterlämnar ett smalt ärr, längre eller kortare beroende hur mycket hud man behöver, för att ge tillbaka tillräckligt med hår. Ärret syns inte om man inte har kortare hår än 5 – 6 mm på donationsområdet.
Under ett mikroskop med hög upplösning delar man upp hudbiten till de naturliga hårfollikelen- heterna. Dessa flyttar man till det glesa eller kala området på hjässan där håret önskas tillbaka.
På grund av att donationsområdet inte är belastat med ärftliga hårlossningsreceptorer behåller man det transplanterade håret i princip livet ut. Med reservation för att håret i donationsområ- det tunnas ut något vid högre ålder (70 och uppåt) och motsvarande procent kan falla av trans-plantatet. Det är en naturlig process och ingens fel, men bör ändå nämnas.

Hårtransplantation som hjälp mot håravfall?
Preparation av mottagningsöppning av ett transplantat:
Det finns olika metoder för att skapa en mottagningsöppning:
– Borr
– Laser
– Nål
– Slitsöppning, sagitala eller laterala (enkelt förklarat raka – eller sneda slitsar)

Laser och borr används sällan idag och bör heller inte användas. Vid laser har det visat sig att vävnader runt öppningen kan blir skadade och därmed kan äventyra transplantationen (håret växer inte fast) och borren är för stereotypisk.
Det två mest använda instrumenten är nålar och pyttesmå, sylvassa skalpeller, båda ger mycket goda resultat.
Det finns naturligtvis även här skillnader på resultatet, men det beror oftast på valet av instru- ment och då menar jag vilken diameter instrumentet har som man använder vid operationen. Ju finare instrument, ju fler grafts (follikulara enheter) kan placeras per kvadratcentimeter.
Även om det är en sanning med modifikation, för det beror även på en rad biologiska faktorer som hur tätt man kan plantera folliklarna. Vissa hårbottnar tillåter inte hur många graft som helst på en gång. Där får man operera efter en viss tid igen, när huden har återhämtat sig.
Toppkirurger som jobbar med nålar bruka i regel arbeta med storlekar (diameter) av 25 Gauge = (0,5 mm) till 20 Gauge (0,9 mm). Då talar vi om innermåttet på en öppning.
Slitsöppningsinstrumentet Klingor (en slags skalpell) ger man en speciellt utformad skärpa, med en så kallad ”cutting edge”-apparat, så att snittkransen inte fransar sig och ger en skrovlig hår- botten.
Hårtransplantation med Follicular Unit Extraction (FUE)
– inga synliga ärr
– inga skalpellsnitt
– inga suturtrådar
– nästan 100 % naturligt resultat

Hårtransplantation som hjälp mot håravfall?
Follicular Unit Extractio (FUE) är för tillfället den modernaste metoden för hårtransplantation.
I motsats till stripmetoden tar man inte ut en större hudbit med hårrötter utan avlägsnar med ett cylinderintrument (hålnål) den naturliga hårfollikeln, Follikular Enhet (FU), individiuellt. Med denna metod kan man även transplantera kroppshår.
Man diskuterar huruvida denna metod efterlämnar ärr eller inte, faktum är dock, att det så gott som inte finns några ärr, så man kan kalla FUE-metoden för en ärrfri sådan. Efter en FUE opera- tion kan man klippa håret kort utan att det syns att man har tagit hår.
Viktigt är att man endast använder sig av de bästa instrumenten. Genom att arbeta med stor precision, fina instrument och enbart hårfollikeln, utan hudbit, kan man komma så nära som möjligt en naturlig återväxt av håret med ett naturligt utseende.[/su_tab]

Hårets funktion – en överblick »
pdf-dokument, 147 kB

Huden, hårbotten och håret – lite enkelt berättat men ack så intressant »
pdf-dokument, 149 kB

Hår och psykologi »
pdf-dokument, 137 kB

Håret, kroppen och själen – en tankeställare »
pdf-dokument, 190 kB

Hårtransplantation

Hårtransplantation som hjälp mot håravfall? »
pdf-dokument, 154 kB

Planering innan en hårtransplantation »
pdf-dokument, 141 kB